Rettspraksis (januar 2023) 00.00.0000
Ny dom fra Høyesterett – Sluttvederlag som engangsutbetaling innebærer en ulempe for dagpenger (HR-2022-2433-A)
Mange arbeidstakere foretrekker at et sluttvederlag som ledd i en sluttavtale utbetales som en engangsutbetaling fremfor i månedlige terminer.
Den 20. desember avsa Høyesterett en dom som innebærer at for retten til dagpenger vil arbeidstakere i noen tilfeller være tjent med at sluttvederlaget utbetales månedlig fremfor som en engangsutbetaling.
Saken gjaldt tre arbeidstakere som mottok følgende sluttvederlag:
- 18 måneders lønn der to tredjedeler ble utbetalt ved fratreden og resterende tredjedel ett år senere.
- 29 måneders lønn utbetalt umiddelbart ved fratreden.
- 42 måneders lønn utbetalt i tre like deler.
Naturligvis vil slike sluttvederlag innebære at arbeidstaker ikke opparbeider seg retten til dagpenger før perioden sluttvederlaget dekker, har utløpt. Arbeidstakerne var derfor ikke berettiget til dagpenger før etter 18, 29 og 42 måneder.
Spørsmålet for Høyesterett var selve beregningen av dagpengegrunnlaget. Etter folketrygdloven § 4-11 gjelder en begrensning i dagpengegrunnlaget ved at inntekt over 6G ikke regnes med i dagpengegrunnlaget. Ved beregningen av dagpengegrunnlaget ble det tatt utgangspunkt i gjennomsnittlig bruttoinntekt de siste tre avsluttede kalenderårene, så ville begrensningen på 6G anvendes på gjennomsnittet.
Regjeringen hadde i 2018/2019 foreslått en endring, som medførte at NAV omla sin praksis i vedtak om dagpenger før endringen var vedtatt i lov og anvendte begrensningen på 6G for hvert enkelt kalenderår som inngikk i beregningen av gjennomsnittet.
Høyesterett kom til at denne bestemmelsen først gjelder etter at det har vært regnet ut et gjennomsnitt av de faktiske inntektene i de tre foregående kalenderår. Med andre ord at det er gjennomsnittet av inntektene i de tre kalenderårene som skal begrenses til 6G og ikke inntekten det enkelte året.
Dommen viser at arbeidsgiver og arbeidstaker må være bevisste på konsekvensene av å utbetale sluttvederlag som en engangsutbetaling når det gjelder arbeidstakers dagpengegrunnlag.