Nyheter innen merverdiavgift – september 2024
12.09.2024 | Skatt og avgift
Skrevet av: Odd Hylland og Fredrk Gule

MVA-avgjørelser fra Skatteklagenemnda: 

 

Saksnr. SKNA12-2024-16 om frivillig registrering for mva ved tilkjennegivelse

Skatteklagenemnda fastholdt skattekontorets vedtak om fastsetting av fradragsført inngående mva. Det omtvistede beløpet var på kr. 4.327.602. Utleieforholdet ble følgelig ikke ansett tilstrekkelig tilkjennegitt.
 

Et selskap mente de var å anse som frivillig registrert etter reglene om tilkjennegivelse også forut for at selskapet formelt søkte om en frivillig registrering. Både skattekontoret og Skatteklagenemnda var uenig i dette.
 

Skatteklagenemnda mente at selskapet ikke i tilstrekkelig grad hadde foretatt et aktivt valg og en aktiv handling på et tidligere tidspunkt, som viste at de ønsket at leieforholdet skulle omfattes av mva-loven. Sekretariatet til Skatteklagenemnda anførte at selskapet hverken hadde ansett forholdet som et leieforhold eller signalisert at det ville bli beregnet mva av leievederlaget. Selskapet måtte selv bære risikoen for sine egne manglende og uklare disposisjoner.
 

Slik vi ser det viser vedtaket at skattepliktige selv må være bevisst på mva-håndteringen og ta klare og dokumenterbare valg når det er ønskelig å benytte instituttet med frivillig registrering ved tilkjennegivelse. Ettersom en frivillig registrering er et unntak fra hovedregelen om at utleie av fast eiendom er unntatt fra mva, er det nærliggende at det stilles krav til skattyter med hensyn til å kunne sannsynliggjøre og dokumentere et valg om frivillig registrering.

Les mer her: Frivillig registrering ved tilkjennegivelse - Skatteetaten
 

Saksnr. SKNS1-2024-42 om avtale om oppføring og salg av bygg er i egen- eller fremmedregi

Innsender mente avtalen innebar et mva-unntatt salg av fast eiendom. Skattekontoret og Skatteklagenemndas flertall (4-1) konkluderte imidlertid med at bygget var å anse som oppført i fremmedregi og dermed en mva-pliktig entrepriseleveranse.
 

Innsender skulle oppføre leiligheter og parkeringsplasser hvorpå bygget med tilhørende infrastruktur skulle overføres til et borettslag.
 

Sekretariatet mente etter en konkret helhetsvurdering av momentene i saken, at den planlagte disposisjonen hadde mest likhetstrekk med et prosjekt i fremmedregi og at innsender måtte anses for å selge mva-pliktige bygge- og entreprisetjenester til Borettslaget. Sekretariatet og flertallet i Skatteklagenemnda la avgjørende vekt på at borettslaget allerede eide tomten og at det var avtalt kjøp av bygningen før byggestart. Ved vurderingen ble det også lagt vekt på at pris- og markedsrisiko fremstod å være lite fremtredende for innsender sin del.

Les mer her: BFU - oppføring av bygg i egenregi eller fremmedregi - Skatteetaten
 

 

MVA-avgjørelser fra tingretten 

 

Ringerike, Asker og Bærum tingrett 
Dom av 2. februar 2024 sak nr. 23-026744TVI-TRAB/THON  spørsmål om rett til fradrag for inngående mva ved bygging av parkerings- og veianlegg i nærhet av skianlegg
 

Skatteetaten fikk medhold i at et vedtak som nektet fradrag for inngående mva ved bygging av parkerings- og veianlegg i nærheten av skianlegg, var gyldig. Vedtaket innebar tilbakeføring av inngående mva med kr. 4.503.336 samt 5% tilleggsavgift.
 

Retten fant at det ikke var tilstrekkelige holdepunkter for at relevans- og tilknytningskravet som er utledet av mva-loven § 8-1 var oppfylt. Skattemyndighetene fikk medhold i sin vurdering om at anlegget på anskaffelsestidspunktet var tilknyttet den mva-unntatte virksomheten med oppføring og salg av fast eiendom og rettigheter til fast eiendom.
 

Skattyters rett til mva-fradrag skal baseres på antatt fremtidig bruk av anskaffelsen på anskaffelsestidspunktet.  Retten fant ikke at det var tilstrekkelige holdepunkter for at bruk i skattyters mva-pliktige virksomhet var et avklart formål på anskaffelsestidspunktet, verken helt eller delvis.
 

Dommen viser viktigheten av å ha et bevisst forhold til mva-regelverket allerede fra oppstart av prosjektene. Retten til mva-fradrag er basert på forventet bruk på tidspunktet for anskaffelsen av den enkelte vare eller tjeneste. Om anskaffelsen helt eller delvis skal benyttes i mva-pliktig virksomhet, er det viktig å påse at dette er tilstrekkelig dokumentert og/eller sannsynliggjort på det tidspunktet fradraget gjøres. Etterfølgende omdisponeringer reparerer ikke fradrag som tidligere er gjort uten at det forelå tilstrekkelig relevans- og tilknytningsgrunnlag. I slike tilfeller er det eventuelt justeringsreglene som kommer til anvendelse.

Vil du motta nyheter og invitasjoner fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.