Gjennomførte lovendringer (mai 2023)
00.00.0000 | Arbeidsrett

Innstramming i innleiereglene

Som regjeringen foreslo tidligere i 2022 ble det i desember vedtatt innstramminger i adgangen til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak. Reglene trådte i kraft 1. april 2023 med enkelte overgangsregler frem til 1. juli 2023 for allerede inngåtte avtaler før ikrafttredelsen. Dette har vi skrevet mer om i en egen artikkel, som du kan lese HER.
 

Styrking av de ansattes rettigheter

I november i fjor sendte regjeringen på høring flere forslag om endringer i arbeidsmiljøloven (aml.) for å styrke ansattes rettigheter, særlig i konsern. Stortinget vedtok forslagene 9. mars, med ikrafttredelse 1. januar 2024. Dette er endringene oppsummert:

 

  1. Presisering av arbeidstakerbegrepet i aml. § 1-8

Arbeidstakerbegrepet i aml. § 1-8 presiseres. Arbeidsmiljøloven gjelder kun for arbeidstaker og arbeidsgiver. Endringen i § 1-8 er ment som en presisering av gjeldende rett og klargjøring av begrepet for å hindre omgåelser.

 

Det sentrale for vurderingen vil derfor fortsatt være om det løpende stilles personlig arbeidskraft til disposisjon og om vedkommende er underordnet arbeidsgiver gjennom styring, ledelse og kontroll.

 

  1. Presumsjonsregel for arbeidstakerklassifisering

I dag er det arbeidsgivers ansvar å velge rett tilknytningsform basert på realitetene. Nå innføres det en presumsjonsregel i aml. § 1-8, som innebærer at oppdragsgiver må bevise med en “overveiende grad av sannsynlighet” at det foreligger et oppdragsforhold, ellers vil domstolene legge til grunn at det foreligger et arbeidstakerforhold.

 

  1. Utvidede rettigheter ved nedbemanning i konsern

Plikten til å tilby “annet passende arbeid i virksomheten” etter aml. § 15-7, skal gjelde alle virksomheter i et konsern eller i en gruppe av virksomheter som er knyttet sammen gjennom eierinteresser eller felles ledelse. Plikten til å tilby annet passende arbeid skal gjelde i alle foretakene i konsernet, og ikke kun i morforetaket. Når det gjelder forståelsen av begrepet “konsern” tas det utgangspunkt i den selskapsrettslige betydningen av begrepet.

 

Endringen skal ikke påvirke utvelgelsesprosessen, som fortsatt skjer i arbeidsgiverselskapet. I tillegg vil arbeidstakere som sies opp ved nedbemanning ha fortrinnsrett til ny ansettelse i alle selskaper i konsern eller grupper av virksomheter som er knyttet sammen gjennom eierinteresser eller felles ledelse. Dette vil innebære en utvidelse, da aml. § 15-7 i dag gir fortrinnsrett til ansettelse i samme juridiske enhet som utgjorde arbeidsgiver på oppsigelsestidspunktet.

 

  1. Informasjon og drøfting i konsern

I konsern med minst 50 ansatte skal det etableres rammer for samarbeid, informasjon og drøfting mellom konsernet og arbeidstakerne i konsernet.

 

  1. Vernetjeneste og arbeidsmiljø

Plikten til å etablere arbeidsmiljøutvalg senkes til 30 ansatte i virksomheten, fremfor ved 50 ansatte som etter dagens bestemmelse. Terskelen for når det kreves verneombud senkes også fra 10 til 5 arbeidstakere.

 

  1. Midlertidige arbeidstakeres rett til fast ansettelse

Etter gjeldende arbeidsmiljølov har midlertidig ansatte rett til fast ansettelse etter sammenhengende ansettelse i tre eller fire år, avhengig av hvilken bestemmelse i § 14-9 arbeidstaker er ansatt etter. Endringen innebærer at alle midlertidige ansatte har rett til fast ansettelse etter tre års ansettelsestid, uavhengig av hvilket grunnlag den midlertidige ansettelsen bygger på.

 

  1. Drøftingsplikter ved bruk av selvstendige oppdragstakere og kjøp av tjenester

Drøftingspliktene i lovens kapittel 14 samles i ny § 14-14a. Nåværende regler om årlig drøfting av bruk av deltid, midlertidig ansatte og innleie utvides til å omfatte selvstendige oppdragstakere og tjenestekjøp som har betydning for bemanningen.

Vil du motta nyheter og invitasjoner fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.