New in case law in labor law (November 2021) (Norwegian Only) 00.00.0000
Arbeidsmiljølovens kapittel 10 om arbeidstid gjennomfører Arbeidstidsdirektivet i norsk rett, og EFTA-domstolens uttalelse har derfor betydning for om reisetid anses som arbeidstid etter arbeidsmiljøloven.
Saken forelagt for EFTA-domstolen gjaldt en flyinspektør, som tidvis reiste med fly til ulike steder for å utføre arbeid for arbeidsgiver. Arbeidstakeren utførte ikke arbeid under flyreisene, dette var kun fremkomstmiddel til ulike oppdrag. EFTA-domstolen kom til at nødvendig reisetid i arbeidsforhold er arbeidstid, selv om arbeidstaker ikke utfører arbeid eller kan kontaktes av arbeidsgiver. Den nødvendige tiden arbeidstaker brukte til å reise utenom alminnelig arbeidstid til eller fra et annet oppmøtested for å utføre sine arbeidsoppgaver pålagt av arbeidsgiver, var arbeidstid.
HR-2021-2042-U: Høyesterett om arbeidsmiljølovens regler om søksmålsfrist
Saken gjaldt en brannmann som godtok tilbud som alarmsentraloperatør i samme virksomhet. I stillingen som brannmann hadde han en tariffestet rett til å gå av med pensjon ved fylte 60 år, mens pensjonsalderen i den nye stillingen var 70 år. Først 8 år etter tilbudet var godtatt, gikk arbeidstaker til sak mot arbeidsgiver med krav om at særaldersgrensen skulle gjelde også i den “nye” stillingen. Høyesterett slo fast at fristreglene i aml. § 17-4 er absolutte og at søksmålet var anlagt for sent. Det ble også vist til at fristreglene gjelder uavhengig av om de forhold som påberopes som grunnlag for søksmålet, var kjent for arbeidstaker da søksmålsfristen utløp.
Høyesterett skal behandle ytterligere tre arbeidsrettssaker i 2021
I slutten av november og begynnelsen av desember skal Høyesterett behandle ytterligere tre arbeidsrettslige saker. Disse omhandler sakligheten av oppsigelse begrunnet i “snoking” i pasientjournal, rettmessigheten av forhåndsavtale om lønnstrekk ved feilutbetalinger og om søksmålsfristens utgangspunkt ved virksomhetsoverdragelse.