Changes in the state budget for 2022 (Norwegian Only) 10.11.2021
Mandag 8. november la regjeringen Støre frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet 2022. Fordelingspolitikken ble et stort tema under valgkampen, og det gjenspeiles i endringsforslaget som er lagt frem. Hovedelementet på skatteområdet er forslag om økt skatt på aksjeinntekter og formue, samtidig som f.eks. fagforeningsfradraget og personfradraget økes.
Nedenfor gjengir vi noen av endringsforslagene på skatte- og merverdiavgiftsområdet, og knytter enkelte kommentarer til disse.
SKATT: Endringer i inntektsskatt:
- Oppjusteringsfaktoren for aksjeinntekter økes fra 1,44 til 1,6.
Økningen medfører at effektiv skatt på utbytte og aksjegevinster øker fra 31,68 pst til 35,2 pst, og dermed at marginal skatt på utbytte inkludert selskapsskatten øker fra 46,7 pst til 49,5 pst. Til sammenligning er marginalskatten på lønnsinntekter ekskl arbeidsgiveravgift 46,4 pst. Forslaget er da også begrunnet med at det reduserer forskjellen mellom skatt på utbytte og lønn og demper insentivet til å ta ut reell arbeidsavkastning som utbytte.
Forslaget vil gi klar effekt ved at et utbytte på kr 100 000 vil medføre 35 200 i skatt mot tidligere 31 680. Det gjenstår å se om det også vil dempe investeringslysten knyttet til aksjer og vri denne mer over på andre formuesobjekter.
Gjennom samtidige reduksjon av satsene for lønn/trygd og næringsinntekt med 0,1 pst til hhv 8,1 pst og 11,3 pst, styrkingen av personfradraget med kr 4250, og økning av trinnskattesatsene for trinn 3 og 4 med 0,1 pst, gjenspeiler forslaget regjeringen Støres ønske om å redusere skattenivået for de med inntekter under kr 750 000.
- Maksimalt fagforeningsfradrag økes fra kr 3850 til kr 5 800. Økningen er første del av en toårig opptrappingsplan mot en dobling av fradraget.
- Bunnbeløpet i reisefradraget reduseres til kr 14 000 for alle, uten geografisk differensiering slik regjeringen Solberg foreslo. Forslaget om én kilometersats på 1,65 kr/km opprettholdes.
- Maksimalt fradrag for gaver til frivillige organisasjoner reduseres fra kr 50 000 til kr 25 000.
- Maksimalt fradrag for individuell sparing til pensjon reduseres fra kr 40 000 til kr 15 000.
- Rabatten for elbiler i firmabilbeskatningen på 40 pst. oppheves.
- Regjeringen Støre trekker tilbake forslag om jobbfradrag for unge, da de ønsker å se bredere på hvordan arbeidsmarkedspolitikken kan bidra til å få flere inn i arbeidslivet.
- Regjeringen velger å beholde forslaget om opsjonskatteordningen for selskap i oppstarts- og vekstfasen. Denne anses mer målrettet enn ordningen med skattefrihet for ansattes kjøp av rabatterte aksjer i egen bedrift, som foreslås opphevet i sin helhet.
SKATT: Endringer i formuesskatt:
- Formuesskattesatsen økes fra 0,85 pst med 0,1 pst til 0,95 pst.
- Bunnfradraget i formuesskatten økes fra MNOK 1,5 til MNOK 1,65. Dette er kr 50 000 mer enn hva som lå i regjeringen Solbergs forslag.
- Verdsettelsen av aksjer og driftsmidler mv. økes fra 55 pst til 65 pst. Målsettingen til regjeringen Støre på sikt er ifølge Hurdalsplattformen å øke denne til 80 pst, men da parallelt å se på mulighetene for en ny avgrensning som vil skjerme driftsmidler fra økt verdsettelse.
- Verdsettelsen av primærboliger øker fra 25 pst til 50 pst. for den delen av markedsverdien som overstiger MNOK 10, og foreslår med dette et lavere innslagspunkt enn hva regjeringen Solberg foreslo (MNOK 15).
- Formuesverdiene av fritidsboliger oppjusteres med 25 pst.
Forslag om endringer i formuesskatten var ventet. Som det fremgår, utvides formuesskattegrunnlaget samtidig som bunnfradraget øker. Om det blir justeringer av foreslått rabatt knyttet til arbeidende kapital (aksjer og driftsmidler), vil forhandlingene de neste dagene og ukene gi svar på. Regjeringen Solberg ønsket å gi ytterligere rabatt ved å redusere samme sats fra 55 pst til 50 pst.
For øvrig beholdes de fleste av regjeringen Solbergs forslag til skattemessige endringer i statsbudsjett for 2022. Endringene er alle foreslått med virkning fra 01.01.2022.
MVA:
I Tilleggsproposisjonen økes mva-kompensasjonen for frivilligheten med kr. 150 millioner sammenlignet med det opprinnelige budsjettet. Dermed er det lagt opp til full mva-kompensasjon for frivillige organisasjoner i 2022.
Ut over dette beholdes de forslagene som regjeringen Solberg la frem i sitt budsjett. Dette innebærer primært at:
- Akupunktur blir mva-belagt med 25 % fra og med 1. januar 2022.
- Mva-unntaket for naprapater og osteopater forlenges til 1. juli 2022.
- Mva-satsene beholdes på samme nivå som inneværende år.
Regjeringen Støre fulgte dermed ikke opp enigheten fra Hurdalsplattformen om å innføre merverdiavgift for beløp som overstiger kr. 600.000, ved kjøp av nye el-biler. Dermed ser det ut til at mva-fritaket vil overleve ett år til – også for de dyreste el-bilene.
***
Vi understreker at dette foreløpig er forslag, og at regjeringen Støre er avhengig av støtte fra minst ett parti for å få sine forslag igjennom. Det kan dermed bli justeringer i dette før det vedtas endelig i Statsråd i desember 2021.
Har du spørsmål til noe av dette, eller til skatt eller merverdiavgift generelt, håper vi du tar kontakt!