Økonomisk familierett

Økonomisk familierett handler om de juridiske og økonomiske forholdene mellom ektepar og samboere, både under samlivet og ved et samlivsbrudd. Spesielt når et forhold tar slutt, er det viktig å få oversikt over hvilke verdier partene har, og hvem som eier hva. 

For samboere finnes det ikke en egen lov med regler om det økonomiske oppgjøret ved et samlivsbrudd, slik som for ektefeller. Hovedregelen for samboere er at hver part beholder sine eiendeler uten at verdien av eiendelen skal deles med den andre. Det er derfor viktig å få avklart hvem av samboerne som eier hva. Dette kan avtales i en samboeravtale.

Det gjelder ikke egne formkrav eller krav til innholdet i samboeravtaler, men den bør være skriftlig og signeres av begge parter. Samboeravtalen bør inneholde bestemmelser om hvem som eier hva, særlig viktig er det å avklare eierandeler og gjeldsansvar for fast eiendom. Samboeravtalen kan også omfatte bestemmelser om hvordan utgifter skal fordeles, og hva som skal skje med eiendelene ved et eventuelt samlivsbrudd.

    Våre tjenester omfatter:
  • Samboeravtale
    • For samboere finnes det ikke en egen lov med regler om det økonomiske oppgjøret ved et samlivsbrudd, slik som for ektefeller. Hovedregelen for samboere er at hver part beholder sine eiendeler uten at verdien av eiendelen skal deles med den andre. Det er derfor viktig å få avklart hvem av samboerne som eier hva. Dette kan avtales i en samboeravtale. Det gjelder ikke egne formkrav eller krav til innholdet i samboeravtaler, men den bør være skriftlig og signeres av begge parter. Samboeravtalen bør inneholde bestemmelser om hvem som eier hva, særlig viktig er det å avklare eierandeler og gjeldsansvar for fast eiendom. Samboeravtalen kan også omfatte bestemmelser om hvordan utgifter skal fordeles, og hva som skal skje med eiendelene ved et eventuelt samlivsbrudd. 
  • Ektepakt
    • En ektepakt er en avtale mellom ektefeller om formuesordningen mellom dem. Lovens normalordning for ektefeller er felleseie. Felleseie handler ikke om eierskap til eiendelene, men er en delingsregel. Felleseie innebærer at ved et samlivsbrudd skal ektefellenes samlede netto formue deles likt mellom dem. Ektefeller kan i ektepakt avtale unntak fra deling, og bestemme at det de eier eller blir eiere av, skal være den enkeltes særeie. I ekteskapsloven er det regler for hvordan en ektepakt skal opprettes og hva ektefellenes gyldig kan avtale. En ektepakt må tinglyses i Ektepaktregisteret for å få rettsvern mot ektefellenes kreditorer.  
       
  • Testament
    • Hvordan du kan disponere over verdiene dine i et testament, avhenger både av hvor store verdier du etterlater deg, og om du har samboer, ektefelle eller barn. Arveloven inneholder klare regler for hvem som er arveberettiget, og for hvilke muligheter en arvelater har til å fravike disse bestemmelsene i et testament. Våre advokater kan hjelpe deg med å finne løsninger som ivaretar dine ønsker innenfor det regelverket som gjelder. 
  • Fremtidsfullmakt
    • En fremtidsfullmakt gir deg muligheten til å bestemme hvem som skal handle på dine vegne hvis du en dag ikke lenger er i stand til å ivareta dine egne interesser, som for eksempel ved demenssykdom. En fremtidsfullmakt bør tilpasses etter dine ønsker og behov, slik at du er trygg på at interessene dine blir ivaretatt på best mulig måte. Vi sørger for at fremtidsfullmakten settes opp på en tydelig og korrekt måte i tråd med de reglene som gjelder. 
  • Skifteoppgjør etter samlivsbrudd
    • Samlivsbrudd innebærer ikke bare en følelsesmessig belastning, men reiser også en rekke juridiske og økonomiske spørsmål som må avklares. Våre advokater bistår i skifteoppgjør med beregninger for fordeling av eiendeler og gjeld. Vi har omfattende erfaring med forhandlinger om økonomiske oppgjør og avtaler, og arbeider alltid for å ivareta kundens interesser best mulig. Våre advokater bistår også ved rettslige tvister, i tilfeller der sakene ikke kan løses gjennom forhandlinger og mekling mellom partene.