Hvem bestemmer tidspunktet for ferie?

08.04.2025
Kompetanse: Arbeidsrett Skrevet av: Advokat Kristina Birkelund Renstrøm
Hvor mange feriedager har du egentlig krav på? Kan arbeidsgiver bestemme når de ansatte skal ta ferie? Kan arbeidstaker kreve å ta ut ferie i oppsigelsestiden? I denne artikkelen ser vi nærmere på feriens lengde og avvikling. Ferieloven regulerer arbeidstakeres rett til ferie og feriepenger, og kan ikke fravikes ved avtale til skade for arbeidstaker annet enn der loven eksplisitt åpner for dette.
 

Hvor mange feriedager har arbeidstaker krav på?

Arbeidstaker har krav på 25 virkedager ferie hvert år. Siden ferieloven operer med lørdag som virkedag, innebærer dette ferie i 4 uker og én dag. Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstaker tar ut ferie hvert år, og arbeidstaker plikter å avvikle ferien med mindre de ikke har full opptjening av feriepenger. Arbeidstakere uten full opptjening av feriepenger har rett til å avvikle ferie, men ingen plikt i den grad feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet i ferien.

Arbeidstakere som fyller 60 år i løpet av ferieåret, har 6 virkedager ferie ekstra.

Hvis en arbeidstaker tiltrer senest 30. september i ferieåret, har arbeidstaker rett til full ferie. Ved tiltredelse etter 30. september, har arbeidstaker krav på 6 virkedager ferie.


Overføring av ferie

Som nevnt plikter arbeidstaker å ta ut ferie og arbeidsgiver på sin side plikter å påse at dette skjer. Ferieloven åpner imidlertid for at det kan inngås skriftlig avtale om overføring av inntil 12 feriedager til påfølgende ferieår.

Hvis ferie, i strid med ferieloven eller på grunn av permisjon, sykdom mv., ikke er avviklet før ferieårets utløp, skal disse feriedagene overføres til påfølgende ferieår. Hvis manglende ferieavvikling skyldes arbeidsgiver, kan arbeidstaker også kreve erstatning.  


Hvem bestemmer når ferien skal tas ut?

I utgangspunktet bestemmes dette i fellesskap, ved at arbeidsgiver drøfter fastsetting av ferietidspunktet med den enkelte arbeidstakeren eller tillitsvalgte i god tid før ferien. Hvis de ikke blir enige, kan arbeidsgiver på egenhånd fastsette tiden for ferie, likevel innenfor ferielovens rammer. Arbeidstaker kan nemlig kreve at «hovedferien» på 18 virkedager gis mellom 1. juni og 30. september, som kalles «hovedferieperioden». Dette gjelder ikke for arbeidstaker som tiltrer etter 15. august. Arbeidstaker kan kreve at de resterende 7 virkedagene («restferien») gis samlet innenfor ferieåret i sin helhet.

Arbeidstaker over 60 år bestemmer selv tiden for avvikling av ekstraferien med mindre annet er avtalt med arbeidsgiver. Ekstraferien kan både tas samlet eller med en eller flere dager om gangen.


Når skal man varsles om ferieavvikling?

Den ansatte kan kreve å få beskjed om ferieavviklingen tidligst mulig og senest 2 måneder før ferien, med mindre «særlige grunner» er til hinder for slik underretting.

Arbeidstaker over 60 år skal gi arbeidsgiver minst 2 ukers varsel før avvikling av ekstraferie.


Kan arbeidsgiver endre tidspunktet for ferie?

Når den ansatte har fått innvilget ferie, har arbeidsgiver kun en viss adgang til å endre tidspunktet for ferien. Dette kan kun endres av arbeidsgiver hvis det er nødvendig på grunn av uforutsette hendelser og avviklingen medfører vesentlige driftsproblemer. Hvis arbeidsgiver kan ordne en stedfortreder for den ansatte, vil arbeidsgiver ikke ha adgang til å endre ferietidspunktet.

Før endringen plikter arbeidsgiver å drøfte spørsmålet om endring med arbeidstaker. I et slikt møte har arbeidstaker rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt. Arbeidstaker kan kreve erstatning for dokumenterte merutgifter som følger av omleggingen av ferien. Disse utgiftene må i så fall opplyses om under drøftingen. Merutgifter som arbeidstaker ikke har gitt opplysninger om under drøfting, kan bare kreves erstattet i den utstrekning de fremstår som nærliggende følger av omleggingen.

Det gjelder særlige regler om endring av fastsatt ferie i oppsigelsestid og ved sykdom, permisjon, mv., som omtales nedenfor.


Ferieavvikling i oppsigelsestid

Hvis arbeidsgiver går til oppsigelse av den ansatte, kan arbeidsgiver ikke kreve at arbeidstaker legger ferie i oppsigelsestiden uten at den ansatte samtykker, med mindre oppsigelsesfristen er 3 måneder eller mer. Arbeidstaker kan også motsette seg at allerede fastsatt ferie avvikles i oppsigelsestiden før fratreden.

Ved arbeidstakers egen oppsigelse gjelder de alminnelige reglene for fastsetting, endring og avvikling av ferie.

Hvis ferie er fastsatt, kan dette ikke endres på grunn av oppsigelse uten arbeidstakers samtykke, med mindre vilkårene for den alminnelige endringsadgangen er oppfylt, jf. ovenfor.

Arbeidstaker kan kreve at ferie avvikles før oppsigelsestidens utløp hvis det ikke er tid til å avvikle ferie innenfor hovedferieperioden eller ferieåret etter det tidspunktet. Arbeidstaker som selv sier opp etter 15. august, kan ikke kreve at ferie legges til tiden før 30. september.
08.04.2025
Kompetanse: Arbeidsrett Skrevet av: Advokat Kristina Birkelund Renstrøm